Pero Ćorić
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske

Rođen 05.11.1961. godine u  mjestu Lađevci, opština Čelinac, Pero Ćorić završio je Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, te 1985. godine stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera.

Od 11.11.1985. godine, radio je u preduzeću „Čajavec – Elementi automehanike“ u Čelincu, kao konstruktor i rukovodilac Konstrukciono-tehnološkog biroa. U periodu od 01.09.1991. do 01.09.1992. godine, kao profesor stručnih predmeta mašinske struke, radio je u Srednjoj školi u Čelincu, da bi od 01.09.1992. do 12.05.2003. godine, u preduzeću Čajavec – Elementi automatike, Čelinac, radio kao rukovodilac Službe nabave i transporta, zatim kao rukovodilac Komercijalne službe, te direktor ovog preduzeća.

Od 12.05.2003. godine, zaposlen je u Privrednoj komori RS, kao sekretar granskih udruženja, da bi naknadno obavljao poslove direktora Sektora granskih udruženja. Za direktora Privredne komore Republike Srpske imenovan je Odlukom Skupštine PKRS, 19.02.2019. godine.

Fukciju direktora PKRS je obavljao do 29.06.2021. godine, kada je Odlukom Skupštine Privredne komore RS izabran za predsjednika Privredne komore Republike Srpske, a ovu funkciju obavlja i danas, u skladu sa Statutom Privredne komore Republike Srpske.

Suvlasnik je privrednog društva „Megamont“ d.o.o. Čelinac, čija je osnovna djelatnost proizvodnja dijelova za veš mašine, frižidere, mašine za suđe, bojlere, električne šporete, te dijelova za auto industriju, a uspješno posluje od svog osnivanja 2008. godine do danas sa 300 zaposlenih radnika.

Tokom radnog angažmana, prisustvovao je nizu obuka i seminara, te učestvovao u nizu radnih grupa koje su radile na izradi zakonskih i podzakonskih akata. Dodatno, dugogodišnje učešće u radu organa i tijela, odbora, komisija, savjeta i sl. što su član Komisije za standardizaciju Republike Srpske, stalni član Tehničkog komiteta mašine i alati, član Foruma za razvoj i promociju preduzetništva u BiH, član Savjeta za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva RS, član Upravnog odbora Univerziteta u Banja Luci i slično.