Bloomberg Adria: Osiguravajuće kuće žele veće učešće na tržištu kapitala, smetnja zakon

Osiguravajuće kuće imaju interes i sredstva da značajnije učestvuju na tržištu kapitala, da kupuju obveznice i trezorske zapise i tako budu podrška javnim budžetima, ali ih u tome ometaju neregularnosti na tržištu osiguranja, koje bi donošenjem novog zakona i uvođenjem informacionog sistema trebale biti spriječene.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Bojan Popović smatra da trenutno ima mnogo manjkavosti u Zakonu o osiguranju, kao i na tržištu, te najavljuje da vrlo brzo pristupaju izradi novog zakona.

Udruženje osiguravajućih društava RS Dunav osiguranje DORS

Bojan Popović

“Naći ćemo načine da riješimo probleme koji nas muče, a koji se odnose na plasiranje slobodnih sredstava, popunjavanje tehničkih rezervi. Osiguravajuća društva imaju interes i sredstva da učestvuju u kupovini obveznica i trezorskih zapisa, u razvijenim državama to je uobičajena praksa. Društva u Republici Srpskoj to rade i sada, ali u dosta manjem obimu jer kod nas postoji anomalija kod osiguranja od autoodgovornosti, u kojoj društva sama nagrizaju svoj kapital. To ćemo sigurno riješiti novim zakonom i onda ćemo značajnije učestvovati na tržištu kapitala i davati podršku budžetima”, naglašava Popović.

Ističe da tržište osiguranja u RS, nažalost, nije na zavidnom nivou, te da premija po stanovniku iznosi 137 dolara, a da je u razvijenim zemljama taj iznos veći od 1.000 dolara. “Dominira autoodgovornost s učešćem od 65 odsto i to su osnovne odlike nerazvijenog tržišta osiguranja”, dodaje.

U promjeni zakona društva imaju podršku Vlade RS, a premijer Radovan Višković ističe da je Vlada spremna da odmah s predstavnicima osiguravajućih kuća formira radnu grupu koja bi radila na novom zakonu o osiguranju i otklanjanju problema, manjkavosti i smetnji koje su uočene u trenutno važećem zakonu.

DORS

Radovan Višković

“Postoji veliki prostor za napredak, zašto bismo mi danas tragali za novčanim sredstvima kod banaka koje većinom imaju strane vlasnike kada to možemo da radimo kod naših osiguravajućih društava. Kada budžetima treba određeni novac, obveznice i trezorske zapise mogu da otkupljuju osiguravajuća društva iz svojih rezervi, da imamo obostranu korist. Imamo nelegalne popuste koji prave probleme svim društvima i to će biti rješavano kroz novi zakon, kako bi povećali dobit i rezerve i onda značajnije učestvovali na tržištu kapitala”, istakao je Višković.

Dodao je da druge vrste, osim osiguranja od autoodgovornosti, treba da budu zastupljenije, poput osiguranja privrednih pogona, poljoprivredne proizvodnje, životnih osiguranja i osiguranja imovine. “Povećali smo iznos u Budžetu Republike Srpske na 180 miliona KM i vidimo dio tog kolača i za osiguravajuća društva jer želimo da što više naših poljoprivrednika osigurava svoju imovinu i proizvodnju”, rekao je Višković.

Duško Jovanović

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženje osiguravača Srbije, kaže da osiguravajuće kuće u RS treba da prihvate podršku Vlade i rade na izmjeni zakona kako bi ovaj sektor mogao da bude uspješniji, a svijest o osiguranju razvijenija.

“Industrija osiguranja u Srbiji je bila prije sedam godina na nivou na kojem je sada industrija osiguranja u Republici Srpskoj i spremni smo da pomognemo da se taj sektor razvija i da kompletnu infrastrukturu koju posjedujemo ponudimo i kolegama u Republici Srpskoj. To je informacioni sistem koji je uticao da se riješe svi problemi koje smo imali u sektoru osiguranja i znatno podigne svijest građana o osiguranju”, istakao je Jovanović.

 

Tekst preuzet sa: Bloomberg Adria