EuroBlic: Isplata šteta porasla za 30 odsto

ISPLATA ŠTETA PORASLA ZA 30 ODSTO “Dani osiguranja RS” o stanju i izazovima društava za osiguranje

Posljednji događaji od pandemije pa do aktuelne inflacije su značajno pogodili društva za osiguranja. Ti troškovi su se prevalili na društva za osiguranja – izjavio je danas Siniša Kurteš, predsjednik Upravnog odbora Euros osiguranje a.d. Banjaluka.

Zbog toga, kako je rekao, Udruženje društava za osiguranje želi da stavi akcenat na segment profitabilnosti društava u budućem poslovanju kako bi mogli da isplate adekvatan iznos štete. Imajući u vidu inflaciju, želimo da naglasimo da su isplate šteta porasle za oko 30 odsto u svim društvima što nas dovodi u nezavidan položaj u budućem periodu. Zato želimo da stavimo akcenat na taj segment i da uključimo regulatornu instituciju i vladine institucije u rješavanje ovog zajedničkog problema, a sve u cilju zaštite naših osiguranika – rekao je Kurteš.

On je ovo rekao za Srpskainfo tokom održavanja konferencije „Dani osiguranja Republike Srpske“.

– Ovo su prvi Dani osiguranja Republike Srpske što je veoma značajno i za društva za osiguranje i za samu Republiku Srpsku. Cilj ove konferencije je upoznamo stručnu i opštu javnost sa izazovima sa kojima se susreću društva za osiguranje – ocijenio je Kurteš.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentarišući najavu predsjednika Vlade RS o mogućoj izradi novog zakona o osiguravajućim društvima, Kurteš je rekao da će Udruženje društava za osiguranje RS insistirati da se u novi zakon ugradi uspostavljanje jedinstvenog informacionog sektora po uzoru na Srbiju. – Taj informacioni sektor omogućiće digitalizaciju cijelog sektora osiguranja, a ta digitalizacija omogućiće pod broj jedan transparentan rad svih društava za osiguranje, zatim transparentniju prodaju ugovora o osiguranju, odnosno polisa u osiguranju. Omogućiće digitalno tarifiranje i evidentiranje šteta u realnom vremenu kako bi na neki način spriječili moguće prevare u sektoru šteta – objasnio je Kurteš.

Informacioni centar je, kako kaže, preduslov za preuređenje tržišta osiguranja i biće odličan alat za uređenje tržišta posebno autoodgovornosti, ali i drugih vidova.

STIŽE NOVI ZAKON

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da postoji veliki prostor za razvoj sektora osiguranja i da bi novi zakon o osiguranju otklonio sve manjkavosti, smetnje i probleme u ovoj oblasti.

Višković je rekao da je Vlada RS spremna da sa osiguravajućim društvima formira stručnu radnu grupu radi izrade novog zakona o osiguranju, koji će omogućiti brži, jači i lakši razvoj ovog sektora i kako bi se dobit, rezerve i potencijal osiguravajućih društava podigao na viši nivo.– Novi zakon će se baviti i nelegalnim popustima koji prave probleme svim osiguravajućim društvima, pitanjem povezanih lica gdje se na neki način i fingiraju izvještaji, kao i drugim problemima čija rješenja trebaju ići na benefit sektoru osiguranja – naveo je Višković.

On je istakao da je osiguravajući sektor u Srpskoj u većem dijelu zasnovan na autoodgovornosti, što je prevaziđeno, te da se mora kretati i u drugim sferama, kao što je to životno osiguranje, osiguranja u poljoprivredi, osiguranje imovine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vlada Srpske je, kako je naveo, utvrdila Prijedlog budžeta za narednu godinu i da je za sferu poljoprivrede sa dosadašnjih 75 miliona KM došlo do povećanja na 180 miliona KM.– To je za 110 miliona KM više i tu vidim dio kolača i za osiguravajuća društva. Želimo da se što više naši poljoprivredni proizvođači osiguravaju, posebno svoju proizvodnju kako bi ta proizvodnje bila zaštićena – rekao je Višković. On je dodao i da bilo poželjno da se više osigurava i imovina građana.

NADZOR

Draženka Janjanin, direktorka Agencije za osiguranje RS, podsjeća da nelojalna konkurencija u sektoru osiguranja postoji dugi niz godina a kojima regulator ne može da uđe u trag u tokom kontrole na licu mjesta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Postoje ti neki vantarifni popusti koji daju i to je problem protiv kojeg se bori i regulator i sama društva za osiguranje.  Od kad sam ja na čelu Agencije za osiguranje, otvorili smo nove segmente nadzora, prije svega u autoodgovornosti koja mora da bude u momentu naplaćena – navela je Janjanin.

Dani osiguranja“ održavaju se u organizaciji Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske.

 

tekst preuzet sa :Euro Blic i srpskainfo.com